Het begin van South Georgia - Reisverslag uit McMurdo Station, Antarctica van Gabi Baartman - WaarBenJij.nu Het begin van South Georgia - Reisverslag uit McMurdo Station, Antarctica van Gabi Baartman - WaarBenJij.nu

Het begin van South Georgia

Door: henkengabi

Blijf op de hoogte en volg Gabi

16 Januari 2012 | Antarctica, McMurdo Station

Dag 11

Maandag 16-01-2012

Vandaag gaat het dan eindelijk gebeuren, na ongeveer 3 dagen op zee te hebben doorgebracht komen we nu aan bij South Georgia. En we kunnen goed merken dat we bij de kust in de buurt zijn want we zien al meer vogels om de boot dan de afgelopen dagen.
Na het ontbijt het dek op, en daar zijn ze hoor…de eerste pelsrobben die om de boot hun capriolen uithalen en pinguïns die op een grappige manier in en uit het water springen.

Tijdens de lezing van Victoria over South Georgia en de walvisjacht, maar even strategische plek uitgezocht zodat we tijdens de lezing met een schuin oog naar buiten kunnen kijken. En dat is geen verkeerde keuze want de pelsrobben en pinguïns komen af en aan voorbij zwemmen.

Na de lezing snel weer naar buiten en dan zien we zelfs onze eerste walvis van deze reis. De Southern Right Wale (Zuidkaper). In de jaren van het jagen op walvissen werd deze soort de Right Whale genoemd omdat het de beste was om op te jagen. Hij beweegt lekker langzaam, dus geschikt om met en harpoen raken en door de olie in de walvis bleef hij ook goed drijven wanneer hij dood was. En dat was natuurlijk ook handig voor de walvisjagers. Ik weet niet of “onze” walvis ook zo groot was, maar ze kunnen wel 17 m lang worden.
En opeens wordt er omgeroepen dat de Engels sprekende mensen naar de zodiacs kunnen voor de zodiaccruise.

En dan is het even haasten, want we lopen nog niet standaard in ons thermo-ondergoed, skibroek en kaplaarzen. Maar…binnen 10 minuten staan we in de rij, kaartjes omdraaien, laarzen desinfecteren en dan mogen we weer. Helaas wel met 1 klein minpuntje…het regent en hagelt. Dat is niet vreemd voor South Georgia, het regent hier geloof ik 300 dagen per jaar. Maar de afgelopen dagen hebben we van dat lekkere weer gehad, dat het onverwachts was.
En voor de foto’s is het jammer natuurlijk. Want wat we zien is echt niet te geloven…zo ontzettend veel pelsrobben met jongen, macaroni pinguïns, zeeolifanten, albatrossen, stormvogels en de eerste groepen koningspinguïns. En ja, ik had het eerder al geschreven, maar dit alleen al is 3 dagen alleen maar zee dubbel en dwars waard. En dit is nog maar het begin.

Het gebied waar we varen is Elsehul. Een inham aan de noordwestkust van South Georgia. En vanwege de grote hoeveelheid pelsrobben niet geschikt om aan land te gaan. (Dat klopt ook wel want er is geen meter vrijgelaten door de pelsrobben). Maar het indrukwekkende landschap, de macaroni pinguïns, wenkbrauw,- roetkop,- en grijskopalbatrossen die hier broeden, maken deze zodiaccruise tot een onvergetelijke belevenis.

Na ongeveer 2 uurtjes op de zodiac te hebben gezeten zijn we door en door koud en moeten we weer terug. Snel naar de kamer en onze natte spullen uitgetrokken. En over alle verwarmingen in de kamer heen gehangen. Want als het goed is, dan gaan we vandaag ook nog aan land bij de volgende bestemming, Bay of Isles.
Maar eerst even eten en iets warms drinken, want hoewel we nog niet in het echte koude gebied zitten is de temperatuur hier toch wel iets anders dan op de Falklands.

Uit onze kamer hebben we trouwens een prachtig uitzicht, ik kijk nu tijdens het typen van het verslag uit over de besneeuwde kust van South Georgia.

Inmiddels aangekomen in Right Whale Bay waar geprobeerd wordt of we een “bonuslanding” kunnen maken. Ik heb niet veel verstand van varen en de zee, maar wat ik hier zie, windstoten vanaf land met een kracht van 100 km van land komen, denk ik niet dat dat gaat lukken. En na een uurtje in de Bay te hebben gelegen, krijgen we te horen dat we inderdaad niet aan land gaan maar ergens anders nog gaan proberen om een zodiaccruise te maken. Het is natuurlijk ontzettend jammer, maar wanneer je om de boot tientallen koningspinguïns, pelsrobben en enkele gentoo pinguïns ziet zwemmen, de kleuren van de kustlijn, de bergen en zee om de paar minuten veranderen door de zon die er anders opvalt, het water met de windvlagen erover heen en het uitzicht op een kolonie koningspinguïns met misschien wel meer dan 1.000 paartjes dan heb je natuurlijk ook niets te klagen.

Nog even verder gevaren naar het begin van Bay of Isles, uitzicht op een verschillende gletsjers om ons heen. De temperatuur is inmiddels tot 0 graden gedaald, en met deze wind….ik denk dat we voor de komende dagen nog meer laagjes aan moeten gaan trekken.